Mons. Giovanni Paccosi consacrato Vescovo di San Miniato

Il Ccardinale Giuseppe Betori, Kryepeshkopi Metropolitane i Firences së Dielën,it,Shkurt kryesoi masën e shenjtë për ritin e shenjtërimit episkopal të Imzot Giovanni Paccosi,it,Peshkopi i ri i San Miniato,it,Dioqeza e Metropolit të Firences,it,Festimi solemn u zhvillua në një katedrale të mbushur,it,Me shumë besnikë Florentine dhe Dioqezën e San Miniato,it,Pas liturgjisë së fjalës, riti i shenjtë i shenjtërimit u hap me leximin e mandatit të Papës,it,Për të shenjtëruar peshkopin e ri,it,Së bashku me Kardinal Betori,it 5 febbraio ha presieduto la Santa Messa per il rito della consacrazione episcopale di Monsignor Giovanni Paccosi, nuovo Vescovo di San Miniato, diocesi della metropolia di Firenze.

La solenne celebrazione si è svolta in una cattedrale gremita, con molti fedeli fiorentini e della diocesi di San Miniato; dopo la liturgia della Parola il sacro rito della consacrazione si è aperto con la lettura del Mandato del Papa.

A consacrare il nuovo vescovo, insieme al Cardinale Betori, come vescovi consacrati sono stati chiamati il Vescovo di Arezzo, Mons. Andrea Migliavacca suo predecessore a San Miniato e l’Arcivescovo di Salerno Andrea Bellandi, suo compagno al Seminario Maggiore.

Molti anche i vescovi delle diocesi toscane presenti, oltre al Cardinale Gualtiero Bassetti, che è stato Rettore del seminario per don Paccosi, al Cardinale Ennio Antonelli, al Cardinale Ernest Simone, all’Arcivescovo Claudio Maniago e a Mons. Lino Panizza, Vescovo Emerito di Carabayllo, che accolse nel 2001 Paccosi në Peru ku mbeti,it,Vitet vijnë në besimin e priftit,la,Dërguar nga Kardinal Silvano Piovanelli,it,Dhe pastaj konfirmuar nga pasardhësit Antonelli dhe Betori,it,siç u kujtua në shtëpi,it,Monsignor Paccosi do të fillojë Ministrinë e tij Episkopale në San Miniato të Dielën,it,Isha i mençur për ty,it,bashkëpunëtor bujar dhe vëllazëror,it,Ai tha në Betori Homily,it,Tani ju japim në kishën e San Miniato sepse Zoti,it,përmes teje,it,që mbledh trashëgiminë e vëllait të tij Peshkopi Andrea,it 15 anni come sacerdote in fideum, inviato dal Cardinale Silvano Piovanelli, e poi confermato dai successori Antonelli e Betori, come è stato ricordato nell’omelia.

Monsignor Paccosi inizierà il suo ministero episcopale a San Miniato domenica 26 Shkurt.

“Ti ho avuto sapiente, generoso e fraterno collaboratore – ha detto nell’omelia Betori – ti doniamo ora alla Chiesa di San Miniato perché il Signore, attraverso di te, che raccogli l’eredità del fratello vescovo Andrea, Ju vazhdoni të shpërtheni hirin e saj për atë njerëz që tani e tutje do të jetë populli juaj,it,Njerëzit të cilëve ju është besuar ju duhet të jenë në gjendje të gjejnë në ju,it,I dashur Don Giovanni,it,Padyshim një baba që mirëpret dhe bashkon në familjen e vetme,it,Por ai duhet të jetë në gjendje të shohë një vëlla edhe tek ju,it,duke ecur jo vetëm përpara, por edhe pranë saj,it,Ndarja me të gjithë peshën e jetës,it,Dhe kjo është e mundur nëse nuk harroni se gjithmonë mbeteni fëmijë,it,Djali i kishës,it”.

Il popolo che ti è affidato deve poter trovare in te, caro don Giovanni, certamente un padre che accoglie e unisce nell’unica famiglia, ma deve poter scorgere in te anche un fratello, che cammina non solo avanti ma anche accanto, condividendo con tutti il peso della vita, e questo è possibile se non dimentichi che tu resti sempre figlio, figlio della Chiesa, Nga jeta e së cilës e së vërtetës dhe hirit ju duhet së pari të rigjeneroheni çdo ditë,it,Ne jemi këtu,it,Kardinal vazhdoi,it,Për të kërkuar të gjitha këto për ju,it,Duke thirrur frymën e Zotit mbi ty,it,E gjithë Kisha Firence e bën atë me ne,it,Kush pa që ju rriteni dhe ju formoi në ministri,it,Është pasuruar me rininë e priftit tuaj,it,Ai ju dërgoi në një mision në një tokë shumë mirënjohës për shërbimin tuaj,it”.

“Siamo qui, caro don Giovanni – ha proseguito il Cardinale – a implorare tutto questo per te, invocando su di te lo Spirito del Signore. Lo fa con noi tutta la Chiesa fiorentina, che ti ha visto crescere e ti ha formato al ministero, si è arricchita della tua giovinezza di prete, ti ha inviato in missione in una terra lontana anch’essa grata per il tuo servizio, Ai është ri -pranuar duke u mbështetur në inteligjencën tuaj dhe përkushtimin baritor dhe ishte dëshmitar i vëllazërimit priftëror me të cilin shoqëruat të dashurin Don Paolo Bargigia në misterin e vuajtjes,it,Tani faleminderit për dhuratën që keni qenë për ne,it,Në falënderimet e tij, Peshkopi i ri përmendi fjalët e Don Luigi Giussani në jetë si përgjigje për një thirrje,it,Kush e goditi,it,Beteja dhe drama,it,Është të jesh besnik ndaj këtij zbulimi,it,se sa herë që më befason,it,Foli për mirënjohje për,it, ora ti ringrazia per il dono che tu sei stato per noi”.

Nel suo ringraziamento il nuovo Vescovo ha citato le parole di don Luigi Giussani sulla vita come risposta a una chiamata, che lo colpirono a 16 vjeçar: “La battaglia e il dramma – shtuar – è essere fedele a quella scoperta, che ogni volta mi sorprende”.

Ha parlato di gratitudine per “Mëshira me të cilën Zoti më shikon,it,Ai falënderoi konfrezimet e peshkopit,it,Shoket dhe familja,it,miq të cilët,it,Ata ndanë aventurën e besimit me mua,it,Duke kujtuar në veçanti Mons,it,Konferenca e tij gjithashtu në episkopatë,it,dhe Don Paolo Batrgigia,it,që është më i zgjuari,it,Tashmë është në parajsë,it,Ai gjithashtu kujtoi Cardinal Benelli,it,në të cilën do të kisha shumë gjëra për të thënë,it,Kardinal Piovanelli i cili i urdhëroi një prift dhe e dërgoi në një mision në Peru,it,Kush ishte baba për mua,it,une e kam ditur,it,Ai ka kryer mons,es,Packozë,it”, ha ringraziato i confratelli vescovi, Priftërinjtë, amici e familiari, gli amici che “hanno condiviso con me l’avventura della Fede”, ricordando in particolare Mons. Andrea Bellandi, suo confratello anche nell’episcopato, e don Paolo Batrgigia “che essendo il più furbo, è già in cielo”. Ha anche ricordato il Cardinale Benelli, “su cui avrei troppe cose da dire”, il Cardinale Piovanelli che lo ha ordinato prete e lo ha inviato in missione in Perù, il Cardinale Bassetti “che è stato per me un padre”.

“Ho conosciuto – ha conluci Mons. Paccosi – Shumë shenjtorë midis priftërinjve dhe midis njerëzve laikë,it,disa gjatë rrugës për në altarë,it,Don Luigi Giussani Giorgio La Pira,it,Don Divo Barsotti i cili një herë më tha që një ditë do të isha Peshkopi,it,Pastaj shenjtorët në vendin fqinj,it,Një zonjë në një karrige me rrota të njohur në skandicci,it,Një i sëmurë i vjetër në Lima,it,Një zonjë që jetonte në një kasolle kartoni duke u lutur duke falënderuar Zotin,it: alcuni in cammino verso gli altari, don Luigi Giussani Giorgio La Pira, don Divo Barsotti che una volta mi disse che un giorno sarei stato vescovo”. Poi i santi della porta accanto, una signora in carrozzina conosciuta a Scandicci, una vecchietta inferma a Lima, una signora che viveva in una baracca di cartone che pregava ringraziando il Signore”.

Al popolo di Dio in San Miniato ha detto: “voglio già bene al popolo di San Miniato, ho avuto predecessori così bravi che trovo la strada spianata”.

Ha rivolto anche in spagnolo un saluto ai tanti amici del Perù e dell’America Latina conosciuti in questi anni, alcuni venuti appositamente a Firenze per assistere alla sua consacrazione episcopale.

Riprese video e foto di Franco Mariani

Franco Mariani
Nga numri 418 – Anno X del 8/02/2023

Kjo <em>slideshow</em> lyp JavaScript.