Elvis Aron Presley: le leggende non muoiono

Elvis1Era bello Elvis, bello come i ribelli nei libri di avventura.

Elvis non si era limitato a fare rock and roll, lui era il rock and roll; non era il migliore, Но, сликата и харизмата се обединија,it,Гениј и лудило,it,И доволно беше тој да ја премести карлицата за да го натера да помине низ половина од светот,it,Умира,it,И тоа е смрт на крал,it,Но, не од нејзината легенда,it,И оттогаш митот се враќа да биде таков,it,Затоа што сите заборавија на Елвис од последните години,it,уништени од лекови и ексцеси,it,Додека Елвис остана дека сите ние го сакавме и сè уште сакаме ...,it,Постојат многу мистерии поврзани со неговата смрт,it, il genio e la follia, e gli bastava muovere il bacino per fare svenire mezzo mondo.

Muore il 17 Август 1977, ed è la morte di un Re, ma non della sua leggenda.

E da allora il mito torna a essere tale, perché tutti dimenticarono l’Elvis degli ultimi anni, devastato dai farmaci e dagli eccessi, mentre rimase l’Elvis che tutti abbiamo amato e amiamo ancora…

Ci sono molti misteri legati alla sua morte, И со децении беше да се повтори дека Елвис е жив и дека тој едноставно избегал од својот златен кафез за да живее нормален живот,it,Првата мистерија,it,Второто име на Елвис е Арон,it,Со сингл „А“,es,Дури и ако на неговиот гроб,it,Напишано е со две „А“,it,Елвис Арон Присли,en,Исто така и во сертификатот за смрт,it,исчезна и замени по два месеци,it,Тежината на Елвис не одговара на онаа во последните денови од животот,it.

Il primo mistero: il secondo nome di Elvis è Aron, con una sola “A”, anche se sulla sua tomba, чудно, è scritto con due “A”: Elvis Aaron Presley.

Inoltre nel certificato di morte, sparito e sostituito dopo due mesi, il peso di Elvis non corrisponde a quello degli ultimi giorni di vita, И потписот на сертификатот се чини дека припаѓа на истата рака што со години потпишува автограми ... ракописот е идентичен,it,Така, Елвис го потпиша својот сертификат за смрт,it,Друга мистерија,it,Аутопсија на Елвис,it,по наредба на таткото,it,ќе бидат објавени во,it,но зошто,it,Единствената фотографија од трупот во ковчегот,it,покажува многу Магри и многу помлад Елвис отколку што се чинеше во последните години,it,Но, уште повеќе мистериозната работа,it,е тоа два часа по откривањето на смртта на Елвис,it,Човек купил билет за Буенос Аирес,it.

Quindi Elvis ha firmato il suo certificato di morte?

Altro mistero: l’autopsia di Elvis, per volere del padre, sarà resa pubblica nel 2027, ma perché?

А сепак,, l’unica foto del cadavere nella bara, mostra un Elvis magrissimo e molto più giovane di quanto sembrasse negli ultimi anni.

Ma la cosa ancora più misteriosa, è che due ore dopo la scoperta della morte di Elvis, un uomo comprava un biglietto per Buenos Aires.

Во ред,co,Што не е во ред,it,Thinkе размислиш,it,Резервацијата беше во име на onон Бароус,it,еден од псевдонимите што обично ги користеше Елвис,it,И двете најважни книги за Елвис,it,од што тој никогаш не се разделил,it,Тие исчезнаа и никогаш не биле пронајдени,it,Друга мистерија,it,Црнува друга легенда,it,тоа Елвис,it,маскиран,it,учествуваше на неговиот погреб,it,Неговата вила од Грејсленд е - сè уште денес - втората најпосетена резиденција во Соединетите држави по Белата куќа,it,Елвис објавен,it, cosa c’è di strano, penserete.

La prenotazione era a nome di Jhon Burrows, uno degli pseudonimi che Elvis usava abitualmente.

E i due libri più importanti per Elvis, da cui non si separava mai, sono scomparsi e non sono mai stati ritrovati.

Un altro mistero? Circola anche un’altra leggenda, che Elvis, mascherato, ovviamente, abbia partecipato al suo funerale.

La sua villa di Graceland è – ancora oggi – la seconda residenza più visitata negli Stati Uniti dopo la Casa Bianca.

Во 24 годишна кариера, Elvis ha pubblicato 61 album, Продажба на над милијарда рекорди низ целиот свет и освојување на рекордот на рекорди што ги продаде еден пејач,it,Но, приказната што ја претпочитам е оваа,it,Тие беа,it,Елвис беше една година,it,Насилен торнадо падна на Тупело,it,Роден град на семејството,it,Многу луѓе починаа и многумина се повредени,it.

Ma la storia che preferisco è questa (vera, Ве уверувам): erano le 21.04 на 5 Април 1936, Elvis aveva un anno, un violento tornado si abbatté su Tupelo, città natale della famiglia, morirono molte persone e molte furono ferite, tante furono le case rase al suolo dal tornado, ma la piccola e modesta casa di Elvis rimase miracolosamente intatta.

Era destinato a grandi cose… Elvis.

P.S. e va bene, lo confesso, Elvis era a cena da me due sere fa.

Vi lascio con una sua citazione: “Fai qualcosa che valga la pena ricordare”.

Sempre vostra.

Silvana Scano
Од бројот 430 – Anno X del 17/05/2023