Дома »& Nbsp; Архива по категорија & nbsp;» Eventi

Festa di San Lorenzo 2023, Copatrono di Firenze

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Festa di San Lorenzo 2023, Copatrono di Firenze

Si è rinnovata oggi, 10 Август 2023 a Firenze nella Basilica di San Lorenzo la tradizionale festa del Santo Copatrono di Firenze, Сан Лоренцо Мартир,it,По пристигнувањето на историската поворка на Фирентската Република,it,Дарио Нардела доставена до претходната,it,свеќите за светецот,it,Подарок на општината,it,претседаваше со свечената понтифичка,it,Покрај градоначалникот,it,Претседателот на регионот Евгенио Гиани,it,Провинциските команданти на Карабиниери,it,Габриеле Витаглиано,it,и Гвардија ди Финанза,it,Бруно Салсано,hr,Директорот на музеите на Баргело,it,Паола Д'Агостино и директорот на библиотеката Медичи Лорензиана,it,Франческа Галорија,co,На крајот на масата, работата на Медичи Лорензиана му даде на Архиепископот и градоначалникот полихрад на Сан Лоренцо,it,почит што ќе се повторува секоја година, давајќи живот на нова традиција на Фиренца,it,Испораката на полиедронот,it,претставено од претходниот Сан Лоренцо,it. Dopo l’arrivo del corteo storico della Repubblica Fiorentina, il Sindaco di Firenze, Dario Nardella ha consegnato al Priore, Монс. Marco Domenico Viola, i ceri per il Santo, dono del Comune. […]

Calcio Storico Fiorentino 2023: finale Azzurri-Rossi

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Calcio Storico Fiorentino 2023: finale Azzurri-Rossi

Finale del torneo 2023 del Calcio Storico Fiorentino in Piazza Santa Croce a Firenze, disputata tra gli Azzurri e i Rossi, in occasione della festa del Patrono di Firenze San Giovanni Battista. Una vittoria netta e larghissima quella dei Rossi per 9 cacce a 2 degli Azzurri, che però ha rischiato di non essere giocata […]

Festa del Patrono dI Firenze San Giovanni Battista 2023

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Festa del Patrono dI Firenze San Giovanni Battista 2023

На 24 Јуни 2023 Градот Фиренца ги исплати своите традиционални почит на патронот Свети Сан ovовани Батиста,it,Во утринските часови депутација на Сан ovовани Батиста,it,на што од деветнаесеттиот век се должи задачата за организирање на прославите,it,му оддаде почит на градоначалникот,it,до светецот,es,Давање на свеќи заедно со општината,it,во катедралата,it,со понтифичката солена,it,и до Архиепископ,it,На градоначалникот и кардиналниот архиепископ делегацијата оддаде почит,it,како што се случува веќе дваесет години,it,Опера на семејството на Орефи Пенко,it,Тоа е работа што се менува секоја година и ја обновува традицијата што благодарение на достапноста на продавницата на Голдсмит Паоло Пенко,it,За време на две различни церемонии во Архиепископот Палас и Палацо Векио,it. Al mattino la Deputazione di San Giovanni Battista, al quale dall’Ottocento spetta il compito di organizzare i festeggiamenti, ha reso omaggio al Sindaco, in Palazzo Vecchio, al Santo, nel Battistero, donando i ceri assieme al […]

Presentazione film “Che bella storia la vita” con Sandra Milo e Sergio Forconi, regia Alessandro Sarti

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Presentazione film “Che bella storia la vita” con Sandra Milo e Sergio Forconi, regia Alessandro Sarti

Флорентска презентација во киното Принцип на филмот,it,Каков убав живот во приказната,it,Со Сандра Мило,es,Роберто Канеши,it,кој е исто така ко -автор на предметот заедно со кројачи,it,Ген Гночи,it,Питер Викикис,ilo,Повикан да толкува приказна што привлекува инспирација од факт што навистина се случил и што го носи гледачот во свет на бајките помеѓу Фиренца,it,Фиренцата Чианти и Валдисиев,it,Благодарност до правецот на Алесандро Сарти,it,Филмот ја раскажува приказната за Роберто,it,Продавач на автомобили од Сан Каскијано во Вал Ди Песа,it “Che bella storia la vita” con Sandra Milo, Sergio Forconi, Bruno Santini, Roberto Caneschi, che è anche il coautore del soggetto insieme a Sarti, Gene Gnocchi, Pietro WikiPedro, chiamati a interpretare una storia che trae spunto da un fatto realmente accaduto e che fa entrare lo spettatore in […]

Lapide in Piazza del Duomo a Firenze che celebra il 7 giugno 1970 prime elezioni regionali toscane

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Плакета во Пјаца дел Дуомо во Фиренца која го слави,it,Први тоскански регионални избори,it,од театарот Пучини Плакета во Пјаца дел Дуомо во Фиренца која го слави,it,Први тоскански регионални избори Фиренца историски фудбал,it 7 Јуни 1970 prime elezioni regionali toscane

"На 7 giugno di ogni anno dovrà essere per la Regione Toscana, come il 2 giugno per lo Stato italiano: Ако Денот на Републиката се сеќава на денот на денот,it,Ал референдум,la,Граѓаните ја избраа Републиката во споредба со монархијата и гласаа за составот,it,Тоа е датумот на кој тосканските граѓани беа повикани за прв пат да гласаат за институциите во регионот “,it,Претседателот на регионот Тоскана, Евгенио Гиани, го рече тоа веднаш по инаугурацијата,it,Во влезната сала на Палацо Строци Свето во Пјаца Дуомо во Фиренца,it,седиште на претседателството на регионот,it,плакета што ги слави изборите на,it,Чита плакета,it,„Републиката основана за локалните автономи и улогата на регионите конечно е имплементирана во италијанскиот устав и се оживеа“,it,„Секоја година - објасни ianiани - ќе го славиме,it,Јуни со иницијатива,it 1946 in cui, al referendum, i cittadini scelsero la Repubblica rispetto alla monarchia e votarono per la Costituente, на 7 Јуни 1970 è la data in […]

Dies Annualis 2023 del Tribunale Ecclesiastico regionale Etrusco a Firenze

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Dies Annualis 2023 del Tribunale Ecclesiastico regionale Etrusco a Firenze

Tradizionale cerimonia del 30 maggio a Firenze per celebrare il Dies Annualis del Tribunale Ecclesiastico regionale Etrusco. Anche quest’anno la cerimonia si è svolta nell’Aula Magna della Facoltà Teologica dell’Italia Centrale. Durante la cerimonia, che ha visto il saluto del Moderatore del Tribunale, Кардиналот Џузепе Betori, Архиепископот на Фиренца, il Vicario Giudiziale, don Marco […]

Convegno a Firenze sui Ministri della Difesa Toscani:  Pacciardi – Lagorio – Spadolini

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Convegno a Firenze sui Ministri della Difesa Toscani: Pacciardi – Lagorio – Spadolini

Конференција во Воениот географски институт на Фиренца за да го разбере историското учење на тројца големи тосканци,it,Тие беа многу важни ликови со заеднички дел,it,Но, тој одигра многу важна улога во Ризоргименто и во создавање на национално единство,it,Јуни како што е воспоставена Денот на Републиката и церемонијалот на воената парада,it,Спадолини,it,Лагорио и Спадолини имаа многу силни личности и заедничка карактеристика,it, tre grandi figure politiche che sono stati tutti a capo del Ministero della Difesa. Tra i relatori il giornalista Franco Mariani, storico e giornalista, il professor Cosimo Ceccuti, storico e giornalista, il giornalista Nicola Novelli, tutti direttori di importanti testate […]

Celebrati i 50 anni di Fondazione della Caritas Firenze

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Celebrati i 50 anni di Fondazione della Caritas Firenze

Тоа беше 15 Може 1973 quando il Cardinale Ermenegildo Florit, allora Arcivescovo di Firenze, costituì la Caritas. Сабота 13 maggio un convegno nel Salone dei Cinquecento di Palazzo Vecchio e lunedì 15 Може во 18:30, presso la Badia Fiorentina, la celebrazione eucaristica presieduta dal Cardinale Giuseppe Betori sono stati gli appuntamenti celebrativi per ricordare questo […]

Giuramento e Battesimo del Corso “Ursa” della Scuola Militare “Douhet” in  Piazza della Signoria

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Giuramento e Battesimo del Corso “Ursa” della Scuola Militare “Douhet” in Piazza della Signoria

È un giuramento dal sapore particolare quello che si è celebrato venerdì scorso, 5 maggio a Firenze, nella suggestiva cornice di Piazza della Signoria, che ha visto protagonisti i 36 allievi del Corso “Ursa”, primo anno della Scuola Militare Aeronautica “Giulio Douhet” di Firenze. Nell’anno del suo centenario, навистина, l’Aeronautica Militare ha voluto festeggiare il momento più importante della […]

Nella Basilica San Lorenzo a Firenze Preghiera Ecumenica del Patriarca Ecumenico Bartolomeo I e del Cardinale Betori

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Nella Basilica San Lorenzo a Firenze Preghiera Ecumenica del Patriarca Ecumenico Bartolomeo I e del Cardinale Betori

Nella Basilica di San Lorenzo a Firenze mercoledì 3 Може 2023 si è tenuta una solenne Preghiera ecumenica presieduta da Sua Santità Bartolomeo I, Arcivescovo di Costantinopoli e Patriarca Ecumenico, in visita in città dove ha ricevuto laurea honoris causae dalla Facoltà Teologica dell’Italia Centrale, e dal Cardinale Giuseppe Betori, Arcivescovo Metropolita di Firenze e […]

Страница 1 на 61123Следна ›Минатата »