Дома » 2023 » August

Redazione chiusa per ferie, si riapre il 6 settembre

\ \ \ \

Redazione chiusa per ferie, si riapre il 6 Септември

Издавач најави дека Ла Terrazza ди Микеланџело, од прашање денес, како и обично, e come fanno tutti i settimanali, , sospende le proprie pubblicazioni per tutto il mese di agosto. Уредникот сака сите читатели Среќни празници. Il prossimo numero sarà online dal 6 Септември. Од бројот 441 – Anno X […]

Festa di San Lorenzo 2023, Copatrono di Firenze

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Festa di San Lorenzo 2023, Copatrono di Firenze

Si è rinnovata oggi, 10 Август 2023 a Firenze nella Basilica di San Lorenzo la tradizionale festa del Santo Copatrono di Firenze, Сан Лоренцо Мартир,it,По пристигнувањето на историската поворка на Фирентската Република,it,Дарио Нардела доставена до претходната,it,свеќите за светецот,it,Подарок на општината,it,претседаваше со свечената понтифичка,it,Покрај градоначалникот,it,Претседателот на регионот Евгенио Гиани,it,Провинциските команданти на Карабиниери,it,Габриеле Витаглиано,it,и Гвардија ди Финанза,it,Бруно Салсано,hr,Директорот на музеите на Баргело,it,Паола Д'Агостино и директорот на библиотеката Медичи Лорензиана,it,Франческа Галорија,co,На крајот на масата, работата на Медичи Лорензиана му даде на Архиепископот и градоначалникот полихрад на Сан Лоренцо,it,почит што ќе се повторува секоја година, давајќи живот на нова традиција на Фиренца,it,Испораката на полиедронот,it,претставено од претходниот Сан Лоренцо,it. Dopo l’arrivo del corteo storico della Repubblica Fiorentina, il Sindaco di Firenze, Dario Nardella ha consegnato al Priore, Монс. Marco Domenico Viola, i ceri per il Santo, dono del Comune. […]

I Cardinali Bagnasco e Simoni a San Donato a Livizzano per la Festa di San Donato 2023

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

I Cardinali Bagnasco e Simoni a San Donato a Livizzano per la Festa di San Donato 2023

Недела 6 Agosto, in occasione della festa patronale, Веспердина масата на часовите,it,Со парохијата на Сан Донато во Ливизано ја водеше кардиналот Анџело Багнаско,it,Архиепископот Емирит на Genенова веќе воена обична и веќе претседател на италијанските епископи, а потоа и на европските,it 18 alla parrocchia di San Donato a Livizzano è stata presieduta dal Cardinale Angelo Bagnasco, Arcivescovo Emerito di Genova già Ordinario Militare e già Presidente dei Vescovi Italiani e poi di quelli Europei. Alla solenne cerimonia era presente anche il Cardinale Ernest […]

Funerale del Giornalista Rai Massimo Lucchesi già Presidente Ordine Giornalisti della Toscana

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \

Funerale del Giornalista Rai Massimo Lucchesi già Presidente Ordine Giornalisti della Toscana

Funerale del Giornalista Rai Massimo Lucchesi, già Presidente dell’Ordine dei Giornalisti della Toscana, volto storico del Tgr della Toscana della Rai, celebrato martedi 1 agosto nella Basilica della SS.ma Annunziata a Firenze. Messaggi di partecipazione sono arrivati dal Cardinale Giuseppe Betori, Архиепископот на Фиренца, dal Cardinale Gualtiero Bassetti, Архиепископот Емирит на Перуџа,it,кој ја прослави свадбата на Лучес,it,и од архиепископот Пиза Монс,it,Ovовани Паоло Беното,it,Тогаш телото беше погребано,it,на гробиштата на Мисерикордија ди Пиза,it,До неговите родители,it,Сабота ден,it,Јули започна со тажни вести,it,Загубата на драг пријател претходно,it,и потоа поврзете се,it,кој нè остави по часовите,it,Хоспитализирана во Кареги поради сериозна болест,it,Новинар на Осерватор Романо,it,Весникот Ватикан,it,Тој влезе во Раи во Фиренца,it, che ha celebrato […]

Cambio Comandante Istituto Geografico Militare

\ \ \ \ \ \ \ \ \

Cambio Comandante Istituto Geografico Militare

Si è svolta il 21 Јуни, nella biblioteca storica “Attilio Mori” dell’Istituto Geografico Militare, alla presenza del Comandante Militare della Capitale, Generale di Corpo d’Armata Rosario Castellano, la cerimonia di avvicendamento al comando tra il Generale di Corpo d’Armata Pietro Tornabene e il Generale di Divisione Roberto Vannacci. All’evento hanno partecipato autorità religiose, civili e […]