Shiti shtëpinë historike në fermë të Dante Aligerieri në periferi të Firences,it,Oltre Fiesole,it,Më pak se pesëmbëdhjetë kilometra nga qendra historike e Firences,it,Ekziston një çati e shkëlqyeshme e shekullit të trembëdhjetë që i përket poetit suprem Dante Aligerieri që kompania Firence Lionard Lionard Real Estate S.P.A,it,i shitur së fundmi,it,Një pronë unike sepse është e lidhur me babanë e gjuhës italiane,it,që i përkasin familjes së tij dhe përdoren si një vendpushim i këndshëm për pushime,it

Oltre Fiesole, a meno di quindici chilometri dal centro storico di Firenze, si trova una splendida casa colonica del XIII secolo appartenuta al Sommo Poeta Dante Alighieri che la società fiorentina Lionard Luxury Real Estate S.p.A. ha recentemente venduto.

Un immobile unico perché legato al padre della lingua italiana, appartenuto alla sua famiglia e utilizzato come piacevole luogo di villeggiatura, i cili ishte konfiskuar mbi të me rastin e mërgimit të tij,it,Për t'u kthyer më vonë te djali i tij Iacopo,it,Përveç që mbahet mend në pllakën me mure në fasadë,it,raportohet nga disa tekste historike,it,një nga Otello Tondi në të cilin lexojmë,it,“Kjo fermë e quajtur Radola i përkiste poetit hyjnor,it,Ai u konfiskua ndaj tij me mallrat e tjera familjare kur fraksionet e shqyer, Republika Florentine e uli atë në Ramingo për Itali,it,Por djali i tij Iacopo Aligerieri u kthye në 1342 ",it, per poi essere successivamente restituito al figlio Iacopo.

Oltre ad essere ricordato nella lapide murata sulla facciata, è riportato da diversi testi storici, tra questi, p.sh., uno di Otello Tordi in cui si legge: “Questo podere denominato Radola appartenne al Divino Poeta; fu a lui confiscato con gli altri beni di famiglia quando le fazioni dilanianti la Repubblica fiorentina lo ridussero ramingo per l’Italia. Ma al figlio suo Iacopo Alighieri venne restituito nel 1342”.

Botime të tjera historike gjithashtu rikthejnë të kaluarën e shtëpisë së shitur nga Lionard dhe gjithashtu e përshkruajnë atë si vendpushimin e preferuar të festave të familjes Firence Aligerieri,it,Flisni për këtë,it,Alessandro Barbero,it,Akademik dhe shkrimtar italian i specializuar në historinë e Mesjetës,it,Në punën "Dante",it,Këtu autori gjurmon jetën e poetit dhe gjithashtu përshkruan periudhën e mërgimit,it,me dokumente që lidhen me pasuritë e konfiskuara,it,Dante kishte në pronësi një fermë në,it,Në njerëzit e San Miniato në Pagnolle,it.

Ne parla, p.sh., Alessandro Barbero, historike, accademico e scrittore italiano specializzato in storia del Medioevo, nell’opera “Dante”. Qui l’autore ripercorre la vita del Poeta e descrive anche il periodo dell’esilio, con documenti relativi ai beni confiscati: "Dante aveva posseduto un podere alla Radere, nel popolo di San Miniato a Pagnolle, në kodrat e fiesolit,it,Sot në Le Radole ose La Radola,it,Me shtëpi 'Zot',it,pozzo,en,kasolle,it,shtëpi punëtore,it,Arativ,pt,venës,en,pemë ulliri dhe pemë ",it,Sharmi i pronës është i lidhur edhe me figurën e Beatrice,it,Sado afër pronës, ekziston edhe vila imponuese "Montecchi" e Portinarit,it,Për todari,kn,nuk është e pamundur,it,që Dante dhe Beatrice u takuan për herë të parë dhe të njohur këtu ku familjet e tyre erdhën në pushime,it (oggi in località le Radole o la Radola), con case da ‘signore’, oborr brenda një godine, pozzo, capanna-forno, casa da lavoratore, arativo, vigna, ulivi e alberi”.

Il fascino della proprietà è poi legato anche alla figura di Beatrice, in quanto vicino alla proprietà si trova anche l’imponente villa “Montecchi” dei Portinari. Per Todari "non è improbabile “che Dante e Beatrice si siano incontrati per la prima volta e conosciuti qui ove le loro famiglie venivano a villeggiare. Ajo është çuar në të menduarit se ata janë parë duke parë dritaret e dhomave të tyre ",it,Prona është gjithashtu një kryevepër bukurie,it,i përshtatur nga toka e madhe dhe e lulëzuar e tokës që shtrihet për të,it,hektarë me një park të shijshëm të mbajtur në prato di,it,në të cilën qëndron një kopsht dimëror dhe një roset i madh,it,metra katror Olive Grove dhe më tej,it,metra katror të zonës pyjore,it,Sipërfaqja e brendshme,es,Përfshinë vilën e bukur master të,it,në një pozicion ngjitur,it,një vit i,it,SQM në dy nivele,it.

L’immobile è anche un capolavoro di bellezza, incorniciato da ampio e florido terreno di proprietà recintato che si estende per 1,2 ettari con un delizioso parco tenuto a prato di 5.000 mq, in cui sorge un giardino d’inverno e un ampio roseto, 4.900 mq di oliveto e ulteriori 2.100 mq di area boschiva.

La superficie interna, barabartë tek 650 mq, comprende la bella villa padronale di 420 mq e, in posizione adiacente, un annesso di 220 mq su due livelli, Fillimisht përdoret si një hambar dhe tani rinovohet imët,it,me dy sallë pritjeje,it,Tre dhoma gjumi dhe dy banjo,it,Mbi dy tarraca,it,Në katin e parë të shtëpisë kryesore, hyrja hyn në zonën e jetesës me sallë pritjeje dhe dhomë ngrënieje,it,Një kuzhinë me dhomë lavanderie,it,një studim dhe një shërbim,it,Në katin e parë një dhomë e dytë e ndenjes të çon në tre dhomat e gjumit dhe dy banjo,it,Përveç veshjeve,it,Duke u ngjitur më tej ju hyni në kullën karakteristike,it,me një vend tjetër të madh,it, con due salotti, una cucina, tre camere e due bagni, oltre due terrazze. Al piano terra della dimora principale l’ingresso immette nella zona giorno con salone e sala da pranzo, una cucina con locale lavanderia, uno studio e un servizio. Al primo piano un secondo salotto conduce alle tre camere da letto e a due bagni, oltre al guardaroba. Salendo ulteriormente si accede alla caratteristica torre, con un ulteriore ampio locale.

Matt Lattanzi
Nga numri 418 – Anno X del 8/02/2023

Kjo <em>slideshow</em> lyp JavaScript.