Mostra su La Pira sindaco all’Isolotto

mostra La PiraArriva nel Quartiere 4 la mostra fotografica per raccontare la prima volta da sindaco di Firenze Giorgio La Pira, curata dalla Fondazione Giorgio La Pira e da Mauro Pagliai Editore, në bashkëpunim me rrethin 4 dhe me patronazhin e arkitektëve të rendit Firence dhe të fondacionit të arkitektëve Firence,it,Do të hapet deri në,it,Gjatë orëve të hapjes së Isolotto Bibliotecanova,it,E hënë 14-19,it,E Mërkurë dhe e Premte 9-19,it,E enjte 9-23,it,E shtunë 10-19,it,"Një sezon politik dhe kulturor në shumë mënyra të jashtëzakonshme - nënvizoi nënkryetarin dhe këshilltarin për kulturën Alessia Bettini - Firence e kryetarit të bashkisë Giorgio la Pira është qyteti i rindërtimit,it,Gjatë mandatit të tij qyteti u shndërrua thellë,it.

Sarà visitabile fino al 27 Janar, negli orari di apertura di BiblioteCaNova Isolotto: lunedì 14–19, E martë, mercoledì e venerdì 9–19, giovedì 9–23, sabato 10–19.

“Una stagione politica e culturale per molti versi straordinaria – ha sottolineato la vicesindaca e assessora alla cultura Alessia Bettini – la Firenze del sindaco Giorgio La Pira è la città della ricostruzione. Nel corso del suo mandato la città si trasformò profondamente: Urat e shkatërruara nga lufta u rikonstruktuan,it,Shërbimet sociale janë përmirësuar,it,Konferenca e kryetarëve të kryeqytetit dhe intervistat e Mesdheut ",it,- Shtuar Nënkryetarin - PIRA përuroi qytetin satelitor të ishullit,it,Një përgjigje e rëndësishme e dhënë nga administrata e tij për problemin shumë serioz të strehimit,it,Ajo që Kryetari i atëhershëm i Firences imagjinonte dhe projektohej atëherë nuk ishte vetëm një grumbullim urban, por një përpjekje për t'i dhënë jetë një komuniteti solidariteti,it, servizi sociali sono potenziati, anche le attività culturali hanno nuovo sviluppo. Convinto che Firenze avesse una missione da compiere, La Pira ne promosse la vocazione internazionale organizzando i Convegni per la pace e la civiltà cristiana, il convegno dei sindaci delle città capitali e i Colloqui del Mediterraneo”.

"Në 1954 – ha aggiunto la vicesindaca – La Pira inaugurava la città satellite dell’Isolotto, una importante risposta data dalla sua amministrazione al gravissimo problema abitativo. Quello che l’allora sindaco di Firenze immaginò e progettò allora non fu solo una aggregazione urbanistica ma un tentativo di dare vita ad una comunità solidale. Ishulli është demonstrimi i aspiratës së La Pira për ta bërë Firence një qytet modern,it,i vëmendshëm ndaj të drejtave, por edhe për përfshirjen sociale,it,“Në ditën e 120 vjetorit të lindjes së Giorgio la Pira - shpall presidentin e lagjes,it,Mirko Dormentoni -,it,Ne përurojmë një ekspozitë të shkëlqyeshme fotografike në lagjen në të cilën ai me të vërtetë i dha fillimin dhe lindjen,it,ishull,it,Dhe ne e bëjmë atë në këtë,it,e cila do të shohë festimin e,it, attenta ai diritti ma anche all’inclusione sociale”.

“Nel giorno del 120° anniversario della nascita di Giorgio La Pira – dichiara il Presidente del Quartiere 4 Mirko Dormentoni –, inauguriamo una grande mostra fotografica nel quartiere al quale proprio lui dette avvio e nascita il 6 novembre del 1954, l’Isolotto. E lo facciamo in questo 2024 che vedrà la celebrazione dei 70 vjet dell'Isolotto, Një përvjetor një vit të gjatë që në muajt e ardhshëm do të tregohet me iniciativa të kujtesës dhe në analizën e thellë të historisë së këtij komuniteti të madh njerëzor dhe shoqëror,it,Vendosur ndjeshëm në Libranecova,it,Qendra Kulturore e Territorit tonë dhe trashëgimtari i madh i bibliotekës mitike të Isolotto Vecchio,it,do të na lejojë të udhëtojmë me kalimin e kohës dhe në rrënjët tona,it,Dhe kjo gjithashtu falë përfshirjes së shkollave,it,Për ta planifikuar një krahasim/takim me planifikuesit urbanë të Firences,it. Ekspozimi, significativamente allestita nella BiblioteCaNova, centro culturale del nostro territorio e grande erede della mitica biblioteca dell’Isolotto vecchio, ci consentirà di viaggiare nel tempo e nelle nostre radici. E questo anche grazie al coinvolgimento delle scuole (per loro in programma un confronto/incontro con urbanisti fiorentini) dhe një shëtitje të arsyetuar nëpër rrugë,it,Sheshet dhe kopshtet e lagjes,it,Një mundësi e bukur për kujtesë dhe reflektim me shikimin që synonte të ardhmen ",it,Si pjesë e ekspozitës,it,Disa ngjarje kolaterale janë planifikuar gjithashtu,it,Isshtë 'ecja në ishullin historik',it,Një itinerar për të zbuluar historinë urbane dhe arkitekturore të Isolotto dhe fshatin Ina-Casa,it, le piazze e i giardini del quartiere. Una bella occasione di memoria e di riflessione con lo sguardo volto al futuro”.

Nell’ambito della mostra, sono previsti anche alcuni eventi collaterali. E shtunë 20 Janar (orë 9-11) c’è la ‘Camminata nell’Isolotto storico’, un itinerario alla scoperta della storia urbanistica e architettonica dell’Isolotto e del villaggio Ina-Casa, Për të shpjeguar studimin e tipologjive të ndërtesave të pranishme dhe zgjedhjet urbane që udhëzuan projektuesit në krijimin e një "Village2 në qytet,it,Me Urdhrin e Arkitektëve dhe Fondacionit të Rendit të Arkitektëve,it,fëmijë nga,it,shoqëruar në një maksimum prej dy anëtarëve të familjes,it,Takimi para parkingut para hyrjes së Shkollës Fillore Montagnola,it,Përmes Giovanni da Montorsoli,it,Shëtitja do të zhvillohet,it,ne te njejten menyre,it,Rezervimet duke filluar nga e enjtja,it, a cura dell’Ordine degli Architetti e della Fondazione Ordine Architetti. Për 15 bambini dai 7 në 15 vjeçar, accompagnati al massimo da due familiari. Ritrovo davanti al parcheggio davanti all’ingresso della Scuola elementare Montagnola (via Giovanni da Montorsoli 1). In caso di maltempo, la camminata si effettuerà, con le stesse modalità, E shtunë 27 Janar; prenotazioni a partire da giovedì 11 Janar në mënyra që do të komunikohen më pas,it,Pritet që të hapë publikun publikun e arkivit të komunitetit Isolotto,it,përmes acerit,it,Do të jetë e mundur të vizitohet arkivi historik i komunitetit Isolotto,it,ku disa dokumente janë ekspozuar në marrëdhëniet e La Pira me lagjen dhe ku është vendosur një ekspozitë e vogël dokumentare në vitet e para të jetës së lagjes dhe përvojën e rinovimit të kryer në famulli,it,te Isolotto Libraneva,it.

E premte 19 e venerdì 26 Janar, orë 17-18.30 è prevista l’apertura al pubblico dell’Archivio della Comunità dell’Isolotto, via Aceri 1. Sarà possibile visitare l’Archivio storico della Comunità dell’Isolotto, dove sono esposti alcuni documenti sul rapporto di La Pira con il quartiere e dove è allestita una piccola mostra documentaria sui primi anni di vita del quartiere e l’esperienza di rinnovamento condotta nella parrocchia;

E hënë 22 Janar, alla BiblioteCaNova Isolotto (orë 17) Do të ketë kthimin publik të punës në ishullin e krijuar nga studentët e Institutit Gjithëpërfshirës Calamandrei dhe nga studentët e ISIS Galileo Galilei dhe takimi me arkitektët Daniela Poli,it,dhe Nadia Musumeci,it,Shfaq në kryetarin e La Pira në Isolotto,it,Arrin në lagje,it,Ekspozita fotografike për të treguar herën e parë si kryetar i Florence Giorgio la Pira,it,Redaktuar nga Fondacioni Giorgio La Pira dhe nga Mauro Pagliai Editore,it (Universiteti i Firences) e Nadia Musumeci (Fondazione Giovanni Michelucci).

Matt Lattanzi
Nga numri 370 – Anno XI del 17/1/2024